Bid veur ons lieve Vrouwke, avé Maria”

zong de Brabantse zangeres Lya de Haas al ooit. En ze geeft in dat prachtige Brabantse lied een sfeer mee vanuit dat eigene Brabantse, dat ook op deze website van de broederschap aandacht en erkenning verdient.

Het is de erkenning aan al die Brabanders die, ieder op hun eigen manier “‘op Bosch’beevaart gingen” .. naar Ons Lieve Vrouwke van Den Bosch…. of elders in Brabant (bijvoorbeeld Handel) of van buiten onze provincie. Zoals vanuit de Bommelerwaard in Gelderland!

Deze website zou de verering van de Zoete Lieve Vrouw, maar ook de stad ‘s-Hertogenbosch en haar Meierij geen eer schenken, wanneer dat pure Brabantse volkseigene dat er altijd al is geweest, geen aandacht zou krijgen…..

Brabanders die decennia lang “lôpes te voet” vanuit de Meierij van ‘s-Hertogenbosch en daarbuiten op voettocht gingen èn gaan naar de Sint Jan er ere van de Zoete Lieve Vrouw op hun mooie onbevangen eigen wijze. Door het Bossche Broek, langs de Graafsebaan, vanuit de Langstraat en de Moerputten/Campina. In stille verwondering voor de natuurlijke meipracht, biddend of zingend naar de Zoete Lieve Vrouw.

​Brabanders die daartoe muzikaal de stad kwamen binnenmarcheren en dat nog doen, traditioneel op de eerste zondag van mei. Zoals de harmonie “Kunst Adelt uit Helvoirt” dat doet. Zie ook de foto’s hieronder